Tilbake


Fjellmerking

Info: Lager navneskilter som plasseres opp i det flotte turterrenget i lia og oppe i fjella, informasjonstavle, og skilter med sagn fra Brovoldboka. Vi har fått noe midler fra Frifond, som gjør at vi kan få til dette rent økonomisk. Arrangerer fortløpende turer for rydding og merking av stier. Vennligst ta kontakt dersom du ønsker å hjelpe til.
 

13.08.09:
DB har lagt merke til at stiene som for noen år siden ble ryddet, begynner nå å gro att igjen. Vi oppfprdrer alle til å ta med seg en rose-/grensaks når dere går på fjellturer. Det skal ikke så veldig mye til dersom mange gjør denne ekstra innsatsen. Man bruker energi med klippe greiner også, og det er jo som oftest grunnen til fjellturen i utgangspunktet.....

18.06.07:
Det går veldig smått med fjellmerkingsarbeidet vårt for tiden, så her er bare en rapport og et bilde som viser at de skiltene vi setter opp holder over tid, og at det fortsatt går fint å finne frem på stiene i Daugstad fjellet. God fjelltur :->

17.05.05:Eirin Øvstedal under avdukinga av monument om uveret i august 1834. Les mer på fjellmerkingssidaEirin foran monumentet om storflomen i 1834
Det første av 12 skilter ble i dag avduket på Daugstad Skule av Eirin Øvstedal - hun
som tegnet motivet. Tanken bak avdukingen var å gjøre dette litt høytidelig med tanke på at det har vært veldig mange involverte i dette prosjektet, og ikke minst for Eirin. Dessverre var ikke værgudene med oss denne dagen, så det var ikke så mange som fikk med seg denne begivenheten. Men bygdebladets utsendte var flittig med kameraet, så vi får sjekke morgendagens aviser.

15.05.05:
Det første stativet for skilter med sagn fra Brovoldboka begynner nå å bli ferdig. Vi har da valgt å først sette opp ett på oversiden av skolen, og dermed "avduke" dette på selveste 17.mai. Dette sagnet omhandler en storflom fra 1834, og motivet er tegnet av Eirin Øvstedal.

15.06.04:
Her er et eksempel på et datagenerert bilde for hvordan selve tavla vil se ut: 

14.06.04:
Ja, nå er det satt i bestilling gravering av 12 stk. tavler på 35x70 cm, med sagn fra Daugstad. Disse sagnene er hentet bl.a. fra Brovold boka der 4.klasse ved Daugstad Skule har skrevet de inn på data og laget fine tegninger til hvert enkelt. Leiv og Jørn holder på å lager stativer for disse, som så vil bli satt ut så snart de er ferdige.

12.05.04:Grindene er på plass og Leiv gleder seg til en varm kopp kaffe.
I kveld laget Jørn og Leiv to grinder og sette de på plass oppå Fellesbeitet på grensen mot Villa, altså der som Jan Inge fylte igjen en grøft for at vi skulle få lage til skiløype melom Brattmyra og Daugstadsetra (se 18.10.03) Det var minst like kaldt oppå fjellet i kveld som det var under gravinga sist høst, men grindene er nå på plass så man får holdt på plass dyra i sommer også.

29.04.04:
I samarbeid med Daugstad Skule vil DV nå mot våren lage skilter med sagn fra Daugstad. Elevene i 4. klasse vil skrive sagnene inn på data og tegne et motiv relatert til sagnene. Deretter vil Troll-Profil på Åndalsnes laser brenne tekst og motiv på en treplate, gjerne villmarkspanel. De har nå laget første prøve med sagnet om "Trondsjøla", og her er bilder av denne...
Venstre del av skiltetHøyre del av skiltetHele skiltet

18.10.03:
DV har lenge hatt kontakt med Vågstranda IL om det å lage til skiløyper oppå Daugstadfjellet, og vi vil nå prøve å få til en ny trase i tillegg til den gamle over Lågfjellet. Det man her snakker om er å få tilJan Inge på bikk med gravemaskinen en trase mellom Brattmyra og Daugstadsætra som følger fellesbeiteveien, og mellom Brattmyra og den gamle traseen over Lågfjellet. For å få til traseen over fellesbeitet måtte man fylle igjen en stor grøft på grensen mellom Daugstad og Villa. Så i dag tok Jan Inge med seg gravemaskin, og Jørn tok med seg motorsag og plastrør på fjellet, og fikk ordnet dette. På denne måten vil man få en veldig fin rundløype på Lågfjellet, som vi håper vil bli flittig brukt utover vinteren - bare det kommer nok snø...
      Det er også snakk om å lage ny trase fra Daugstadsætra til Ytstejørna, sånn at det også der blir en rundløype.

28.08.03:
Endelig fikk vi tilslag på en søknad om midler til dette prosjektet. Det var gjennom Frifond vi fikk tilsagn om 5.000,- kr. Det er et landsdekkende fond som gir penger til tiltak for barn og unge. Et rapportskjema skal være dem i hende innen 15. desember-03, der vi skal dokumentere hva pengene er gått til.
(Les tilsagnet her)

28.07.03:
Et foreløpig kart med oppmerkede tur ruter rundt om på Daugstad-fjellet er nå tigjengelig her på nettet. Dette kartet er tenkt å henges opp - når det blir ferdig - ved oppslagstavla ved veien opp til byggefeltet. Trykk på linken - plukk deg ut en rute - og ha en god tur.
(Se kart)

29.06.03:
Det var kanskje for fint ver på søndag, for det var ikke så veldig mange som møtte opp på fjellmerkingen- 10 personer med smått og stort. Men uansett, det var seks karer som fikk en fin tur opp på Helsetnakken via Villasætra, Skjegstadsætra og Olasætra - så videre til Nonshaugen og Brattmyra. Der venta damene og de minste barna, ved hytta til Ellen og Arne.

Skilter på BrattmyraRikke Sofie tar seg en etter en slitsom lur i bæremeisenArne og Ellen koser seg i sola. Anne Marte dypt konsentrert med noeHans Martin kjøler seg ned etter den lange marsjen oppå HelsetnakkenArne's dam på Brattmyra 29 juni-03

29.06.03:
Endelig begynner vi å komme ut av vinterdvalen igjen, her er plakatteksten som er hengt opp på strategiske steder langs bygda:
 Lyst på fjelltur? Søndag 29. juni kl. 12:00, møtes vi på parkeringsplassen på Skogsbilveien ovenfor Arne Andreassen. Vi går oppover Villalia og oppover mot Helsetnakken. På veien oppover setter vi opp skilter og merker/rydder stier. Ta med grensaks, godt humør, mat og drikke.

05.09.02:
Vi er nå ferdige med å lage skilter, og venter nå på brukbart ver med tanke på arrangere en familiefjelltur med merking og rydding av stier.

12.06.02:
Etter oppfordring av Trine Villa, har DV nå satt ut en flott "postkasse" oppi Sakselia, med innskrivningsbok. Kassa er laget av fjellmerkingsgruppa, og er mala av Liv Solveig Villa. Vi kunne satt inn et bilde her, men vi vil heller anbefale deg å ta turen.

09.06.02:
Det var ny familifjellmerkingstur søndag 9. juni. Det var lagt opp til at vi skulle starte fra Daugstadsætra, og gå innover til Ytstetjørna. Det var veldig dårlig oppmøte, og det hadde vært flott å få en tilbakemelding på hvorfor...., var det det fine veret? Men uansett, så ble vi 5 voksne og 3 barn som fikk ryddet og merket stien til Ytstetjørna, og det var det virkelig behov for også. I tillegg så fikk Leiv begynt på ryddinga av stien mot Sessætra.

26.05.02:
I dag fikk vi endelig satt ut noen skilter, ryddet og merket noen stier. Ca. 20 personer startetSkilt-ved-Sakselisvingen.gif (36425 bytes) fjellmerkingsdagen i Sakselisvingen, der vi satte opp 7 skilt, som i tillegg til stedsnavnene også viser ca.tid å gå dit. Så gikk vi over til Sakselia, og videre opp til Kjesteinen der vi tok vår første pause. John-Trygve etterlyste en Cola automat, og mente det måtte bli det neste målet for DV å få til. Da vi kom til Hoemsætra ble viVed-Kjesteinen.gif (40121 bytes) varmt tatt imot av Gunvor Bergheim som hadde overnattet på sætra, og som satte i gang med å servere kaffe og nybakte kanelsnurrer. Noen gikk så videre til Instebotn med skilter, og noen til Sylteskaret via Trollvatnet. Klokka ble langt på ettermiddagen før vi kom oss ned igjen til bygda igjen for å pleie vinterstive føtter.

24.05.02:
Vi fikk i dag avslag på vår søknad om midler, men den går automatisk videre til fylkesvis utdeling av forenklede tippemidler. Vi får krysse fingrene. 

21.05.02:Jan Inge maler skilter
Vi begynner nå å bli så ferdig med skiltene, at vi vil snart begynne å sette opp skiltene. Dersom det ikke blir for dårlige vermeldinger, vil vi med det aller første arrangere en familietur til Hoemsætra med avstikkere til Hoemstinden og Instebotn, for å sette opp skilter, rydde og merke stier. Legger her ut bilder fra arbeidet med maling av skiltene, klikk på de for større versjon.Leiv Torill Ståle

28.03.02:
Skulle egentlig få svar på søknaden om midler 15.mars.

14.03.02:
Eter at vi fikk låne kjelleren på skolen, er vi nå i full gang med skiltproduksjonen. Planleggingen av oppslagstavle er i startgropen, og vi har søkt om midler til dette prosjektet

11.01.02:
Etter å ha sjekket opp muligheter for tilskudd til fjellmerking, måtte vi hive oss rundt for å skrive en søknad til Vestnes kommune, som sender den videre til Miljøverndepartementet. Fristen var egentlig 15.-des., men vi fikk litt ekstra tid på oss. Søknaden er nå sendt, og vi kan forvente et svar i løpet av mars i år.

16.12.01:
Vi har startet opp en prosjektgruppe som vi har kalt "Fjellmerking", som har følgende hovedoppgaver:

  1. Gjøre fjellet mer interessant for brukerne

  2. Gjøre fjellet mer tilgjengelig for brukerne

Dette betyr i første omgang å merke og rydde stier, og skaffe til veie og sette opp informasjonstavle/kart over fjellområdet vårt.
Prosjektgruppen består av Leiv Sætre, Ole Hoem og Jan Inge Daugstad (Utmarkslaget)